Elsőfokú riasztás a viharos szél miatt

2019. január. 02 10:57

70 km/órát meghaladó viharos széllökések kísérik a szerdán átvonuló hidegfrontot - tizennégy megyében elsőfokú riasztás, illetve figyelmeztetés van érvényben. Csütörtökön is kitart az erős szél.

Szerda délutántól elszórtan ismét hózápor kialakulására lehet számítani, amely környezetében nagyobb eséllyel a Dunántúli-középhegységben néhány cm hó hullhat. Síkvidéken nagyjából lepel – 1 cm hógyarapodás várható. Északkeleten és a Dunántúlon néhol zivatar is előfordulhat, elsősorban a délutáni órákban. Csütörtökön elszórtan lehet hózápor kialakulására számítani, amely mellett lepel-1 cm hóréteg alakulhat ki, elsősorban az ország nyugati és északi részeiben.

A Sopron – Szeged vonal széles sávjában viharossá (általában 60-85 km/óra) fokozódik az északnyugati szél. A 70 km/óra feletti széllökések a Dunántúlon és a Budai hegyekben lehetnek gyakoribbak. Az éjszaka folyamán átmenetileg csillapodik majd a szél, de a Dunántúlon továbbra is viharos lökésekre kell majd számítani. Holnap napközben ismét viharossá fokozódik nagy területen az északnyugati szél, nyugaton 70 km/óra feletti, a hegyekben 80-85 km/óra körüli széllökések is előfordulhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hét megyére elsőfokú riasztást, hét nyugati és középső megyére figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések miatt szerdára vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Változékony időjárásra számíthatunk, a Nyugat-Dunántúlon hidegfronti, másutt melegfronti hatással. A frontérzékenyek szervezetét megviselheti ez az időjárási helyzet. Előfordulhat ízületi panasz, fejfájás, reakcióidő növekedés.

A légnyomás emelkedik.