Jön az év első hőhulláma az Ibériai-félszigeten!

2019. május. 09 13:53

Spanyolországban és Portugáliában ezen a hétvégén és a jövő héten egyre inkább valószínűsíthető az első tavaszi hőhullám bekövetkezése.

Európa nagy része az északról érkezett hideg légtömeg hatása alatt állt az elmúlt időszakban, és a hőmérséklet eddig sem volt különösebben meleg, a hétvégén és a jövő hét elején pedig újabb hideg hullám várható. Az Ibériai-félszigeten azonban kellemesebb az időjárás: Spanyolország és Portugália egyes részein a hőmérséklet valószínűleg jóval 30 °C fölé emelkedik a jövő hét elején!

Térlépen: a várható hőmérsékleti maximum vasárnap délután az Ibériai-félszigeten

A hétvégén az Atlanti-óceán és Nyugat-Európa fölött egy anticiklon alakul ki, és a jövő hét elején jelentősen megerősödik, ami a régió nagy részén biztosít stabil időjárást. A magasabb légrétegekben az ilyenkor szokásosnál +8 ° C-kal lesz melegebb, vasárnap pedig akár +16 ° C-kal és hétfőn már +18 ° -kal. Ez valószínűleg némileg csökken ezt követően, de hosszú ideig is az átlag felett maradhat.

Térlépen: a várható hőmérsékleti maximum jövő hét szerda délután az Ibériai-félszigeten

A nappali csúcsok a régió nagy részén, Dél- és Délnyugat-Spanyolországban, valamint Portugália nagy részén akár 34-35 °C-ig is emelkedhetnek.

Nagyon valószínű, hogy Spanyolország és Portugália most tapasztalja meg az év első jelentős hőhullámát.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Estétől melegfronti hatás várható. Emiatt jelentkezhet szédülés, fejfájás, ízületi panasz. Álmatlanul forgolódhatunk éjszaka.

A légnyomás csökken.