Mutatjuk, hogy árasztja el a forró levegő Európát

2019. július. 15 14:27

A kontinensünk nagy részét elfoglaló hűvös levegő helyét a következő napokban egyre melegebb léghullámok foglalják el. A hétvégén Nyugat-Európában már hőhullám kialakulása valószínű.

Jelenleg az Ibériai-félsziget kivételével kontinensünk nagy részén még az átlagosnál kissé hűvösebb az idő. Az Olaszország déli része felett örvénylő mediterrán ciklon az Appennin-, és a Balkán félsziget déli részein többfelé okoz heves zivatarokat.

A hét második felében lényegesen átalakul kontinensünk időjárása. A Brit-szigetektől nyugatra kialakuló ciklon egyre melegebb levegőt szállít Afrika északnyugati tájai felől Nyugat-Európa fölé. A hétvégén az Ibériai-félszigeten, illetve Franciaország déli részén 35-38 fokig emelkedik a hőmérséklet délutánonként, de Közép-Európában is egyre több helyen emelkedik a csúcshőmérséklet 30 fok fölé.

A jövő hét elején fokozódik a hőség. Dél-Franciaországban már 40 fok körüli maximum hőmérséklet valószínű, de Nyugat-, és Közép-Európában is nagyon meleg lesz 33, 38 fokos csúcsértékkel. Átlagos körüli meleg csak a Balkán-félsziget és Olaszország déli részein lehet.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Nem kell pár napig újabb fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés. Az Uv sugárzás könnyen okozhat napégést.

A légnyomás emelkedik.