Olyan szennyezett Kínában a levegő, hogy már a Napot is alig látni

2019. július. 16 10:41

Kínában a légszennyezés olyan nagy mértéket öltött, hogy a nap sugarai nem érik el az elektromos áram termelésére szolgáló napelemeket.

A sugárzást gátló szennyezés miatt Kínában a napelemekből származó energia termelés 15 %-ról, 11 %-ra esett vissza.

Kína okozza a legnagyobb mértékű légszennyezést a világon, amely elsősorban a szén széles körű használatának tudható be.  A Greenpeace szerint 2017-ben a szén, a kínai energiatermelés 60 %-át fedezte. Az egészségre rendkívül káros finom részecskék koncentrációja a pekingi levegőben a határérték hatszorosa volt 2017-ban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelvei alapján.

2013 óta Kína kampányt szervezett az ország levegőjének a megtisztítására. A levegő minősége azóta kissé javult, de a további előrelépés már nagyon komoly kihívást jelent. Környezetvédelmi politikájának részeként Kína egyre inkább a tiszta energiák alternatívája felé fordult, beleértve a napenergiát is. Jelenleg a világon a legnagyobb beépített napenergia kapacitással rendelkezik az ország 174,63 Gigawattal. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államok 67, Németország 44 Gigawatt napenergia kapacitással rendelkezik.

Amennyiben Kínának sikerülne a levegő minőségét az 1960-as évek szintjére javítania, akkor a jelenleginél 12-13 %-kal több napenergiát termelhetne, amellett, hogy éhetőbb környezetet biztosítana lakosai számára.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sem kell fronthatástól tartani. Sok lesz a napsütés, ezért a déli órákban a szabadban érdemes fényvédő krémet használni.

A légnyomás nem változik.