Méteres hullámok a Balatonnál, havas eső a Börzsönyben – látványos videó

2021. május. 06 10:31

Szerdán hazánkba is megérkezett a vihar, ami látványos balatoni hullámokat és egy kevés havazást is hozott.

Sok helyütt porviharral érkezett meg a rossz idő, a főváros több részén komoly károkat okozott a nagy szél – a magyar tenger környékén is lenyűgöző fotókat készíthettek a lehűlést hozó viharról a merészebbek. Az Időkép tudósítása szerint a hidegfront a Balatont sem kerülte el, a viharossá fokozódó északnyugati szél felkorbácsolta a vizet, és a déli partra hatalmas hullámok csapnak ki.

Ezek  a hullámok olykor az egy métert is megközelítették.

A Börzsönyben is páratlan jelenséget produkált az időjárás: a hegyekben még hópelyhek is megjelentek, havas eső volt – május ötödikén. A front hatására a magasban is jelentősen lehűlt a levegő: a fagyhatár nagyjából 1500 méter magasan van, a 864 méter magas Nagy-Hideg-hegyen pedig 5 fok alá csökkent a hőmérséklet a kora esti órákban. Így az eső mellett már néhány hópehely is meg tudott jelenni – írja a portál.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.