-12 fokos reggellel búcsúzott a március

2020. március. 31 10:38

Kedd hajnalra nyugalomba jutott hazánk felett a sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg, ennek eredményeként csaknem az egész országban komoly fagyok alakultak ki.

A legalacsonyabb hőmérséklet “megszokott módon” az Északi-középhegység szélárnyékos völgyeiben alakult ki. Arrafelé több helyen -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, Zabaron pedig -12 fokot regisztráltak az Országos Meteorológiai Szolgálat műszerei. Hazánk jelentős részén -3, -8 fok között alakult kedd reggel a minimum hőmérséklet. Fagypont felett csak Baranya megye déli részén maradt a hőmérséklet, ahol felhőtakaró akadályozta meg az erősebb éjszakai kisugárzást. A következő két napban is komoly fagyokra kell számítani az országban, szerdán és csütörtökön a minimum hőmérséklet napi rekordja is nagy valószínűséggel megdől majd.

Térkép forrása: met.hu

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.