-14 fokos hideggel indult a hét

2018. december. 17 8:46

A derült ég és a nagy területen összefüggő hófelszín megtette a hatását hazánkban. Már az éjféli órákra kemény fagy alakult ki az ország középső területein

Kemény hideggel indul december harmadik hete. Hétfő reggelre az ország középső vidékein nagy területen -10 fok alá csökkent a hőmérséklet. Ezen belül is a Dunántúl északkeleti részén található völgyekben volt a leghidegebb, arrafelé, -12, -14 fokos fagy is előfordult az Országos Meteorológiai Szolgálat mérése alapján. Ezek az értékek még 10 fokkal maradnak el a december 17-én érvényes hőmérsékleti rekordtól (-24,6, Zirc, 1940). A Tiszántúlon ugyanakkor felhőzet borította a tájait, emiatt arrafelé csak gyengén fagyott. Az alábbi térképen látható minimum hőmérséklet az ország középső tájain már az éjféli órák előtt beállt, ugyanis a nagy hidegben gyors ködképződés ment végbe, amely meggátolta a felszín további lehűlését. Legutóbb december első napján ébredhettünk hazánkban hasonló hidegre.

kép forrása: met.hu

A következő két éjszakán még lehetnek hasonlóan komoly fagyok az országban, majd a hét közepétől enyhülnek az éjszakák.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.