20 milliméternél is több eső eshet délnyugaton, figyelmeztetés érvényes

2022. november. 18 11:19

Mediterrán ciklon okoz esős időt pénteken, Baranya és Somogy megyében lokálisan akár 25-30 milliméter sem kizárt.

Délnyugat felől egy csapadékrendszer érte el hazánkat, amely fokozatosan északkelet, kelet felé halad. A Dél-Dunántúlon éjfélig 20 millimétert meghaladó mennyiségű eső eshet (lokálisan 25-30 milliméter sem kizárt).

Pénteken a késő délutáni, kora esti óráktól északkeleten, elsősorban az Északi-középhegység és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében a hideg, fagyos levegő beáramlásával az eső átválthat havas esőbe, majd havazásba, amelyből síkvidéken általában lepel – 2 centiméter vékony hóréteg alakulhat ki a késő esti órákig. A hegyvidéki területeken, kiemelten a Zempléni-hegység, Aggteleki-karszt, kisebb eséllyel a Bükk 300-400 méter feletti részein 5-10 centiméter hóréteg sem zárható ki.

Szombaton az Északi-középhegységben (Mátra, Bükk) hózáporok előfordulhatnak, melyekből további lepel – 2 centiméter hó összegyűlhet a magasabb hegycsúcsokon. A hóréteg a magasabb hegycsúcsokat (~500-600 méter felett) leszámítva szombat napközben olvadozni fog.

Szombatra virradó éjszaka a kevésbé szeles délnyugati, nyugati határvidéken sűrű köd képződhet.

Szombat este egy újabb mediterrán ciklon érkezik jórészt esővel, azonban a nyugati, délnyugati országrészben (különösen a magasabban fekvő területeken) nem zárható ki a halmazállapot-váltás (havas esőbe, hóba), de megmaradó hóréteg ebből nem valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki jelentős mennyiségű eső miatt Baranya és Somogy megyére, a pénteki napra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.