41 fok feletti hőséggel dőlt meg a szombati országos melegrekord

2022. július. 23 21:27

Már napokkal ezelőtt jól látszott, hogy rendkívüli meleggel tetőzik a hőhullám. Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen 41,5 fokig emelkedett ma a hőmérséklet.

Az előzetes adatok alapján megdőlt a szombatra vonatkozó országos napi melegrekord, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat facebook oldalán, szombat délután. A 2015-ben, Felcsúton és Békéssámsonon jegyzett 39 fokos korábbi rekordot több állomáson is meghaladta a szombaton mért érték. A legmelegebbet Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen mérték 41,5 fokkal, amely 2,5 fokkal magasabb a korábbi rekordnál.

Az abszolút melegrekord viszont nem dőlt meg, így továbbra is a 2007. július 20-án, Kiskunhalason mért 41,9 fok a mérések kezdete óta regisztrált legmagasabb hőmérséklet Magyarországon.

A 10 legmagasabb hőmérsékletet mért állomás adata az OMSZ mérőhálózatában 2022. július 23-án:

Országos maximum-hőmérséklet eloszlása az OMSZ hálózatában:

Képek forrása: OMSZ facebook

Vasárnapra az átvonuló hidegfrontnak köszönhetően néhány fokkal mérséklődik a hőség, így további rekord megdőlése már nem valószínű.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.