47 fokos hőség tombol Spanyolországban

2018. augusztus. 05 10:51

Észak-Afrika térségéből rendkívül meleg léghullámok érkeznek az Ibériai-félsziget fölé. Néhány tized fokon múlt a spanyol abszolút hőmérsékleti rekord megdőlése.

A várakozásoknak megfelelően az európai hőhullám tegnap, augusztus 4-én elérte csúcspontját. A legmelegebb és legszárazabb légtömeg kedvező szélviszonyokkal párosulva hozta meg a rekorddöntő meleget az Ibériai-félszigeten. Több állomáson a hőmérséklet 45-47 °C-ig emelkedett!

 

Portugália

Itt vannak a csúcshőmérsékletek augusztus 4-ről. A legmagasabb rögzített hőmérséklet +45,4 °C volt Evora / C. Coord állomáson Portugália középső részén.

+45.4 °C – Evora / C. Coord
+44.9 °C – Beja
+44.6 °C – Beja / B. Aerea
+44.2 °C – Montijo
+44.0 °C – Lisszabon / Gago Coutinho
+43.3 °C – Lisszabon/ Geof
+43.0 °C – Castelo Branco
+41.9 °C – Portalegre
+41.3 °C – Coimbra / Cernache
+41.2 °C – Monte Real

Spanyolország

A délutáni csúcshőmérséklet szombaton +46,6 ° C volt El Granadoban és + 46,0 ° C Badajozban.

A mérések kezdete óta Spanyolországban a legmelegebbet, 47,3 fokot mértek, ettől mindössze 0,7 fokkal maradt el a szombati napi csúcsérték.

Egy újabb rendkívül forró nap várható ma is az Ibériai-félszigeten, de a maximumhőmérséklet már 1-2 fokkal elmarad majd a szombati csúcstól!

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.