90 km/órás szelet is hozhat a markáns hidegfront

2018. október. 23 10:35

A sarkvidéki hideggel érkező hidegfront nagy erővel tör be a Kárpát-medencébe. Az egész országban figyelmeztetés érvényes a szerdai napra.

Szerdára virradó éjszaka hidegfront éri el az országot viharos szél kíséretében. Már kedden az esti, késő esti óráktól az Északi-középhegység magasabb részein, később az ország északi harmadán egyre több helyen fordulhatnak elő viharos (60-70 km/óra) széllökések. Szerdán összességében sokfelé várható viharos északnyugati szél. Nagyobb területen elsősorban az Észak-Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön kell 70-90 km/óra körüli lökésekre számítani, erre nagyobb esély a nap első felében van.

A Mátrában, a Börzsönyben és a Bakonyban szerda reggel, délelőtt időnként még a 90-100 km/órát is elérheti a szélsebesség. az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szerdai napa a viharos erejű széllökések miatt.

A nap második felében fokozatosan egyre ritkábban és kevesebb helyen, többnyire záporokhoz kötődve alakulhat ki viharos lökés, majd csütörtökre virradóra mindenhol jelentősen veszít erejéből a szél.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.