95 km/órás széllökések is lehetnek éjszaka

2019. március. 10 10:59

Az ország középső részén, bele értve a fővárost is, rendkívül erős széllökésekre kell számítani vasárnapról hétfőre virradó éjjel. Másodfokú figyelmeztetés van érvényben késő estétől.

Vasárnap napközben nagy területen megerősödik, néhol viharossá fokozódik (50-70 km/óra) a délnyugati szél. Késő estétől pedig egy újabb hidegfront hatására egyre nagyobb térségben viharos (70-90 km/óra) szélrohamok kísérik a nyugati, északnyugati szelet. Néhol 95 km/óra körüli széllökések is valószínűek, erre leginkább Fejér, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében és Budapesten van esély. A magasabban fekvő helyeken ennél akár jóval erősebb lökésekre is számíthatunk. A legkevésbé szeles területnek a délnyugati országrész ígérkezik. A legerősebb szél késő estétől hajnalig valószínű, ezt követően fokozatosan veszít erejéből a légmozgás.

Hétfőn napközben inkább már csak néhol lehet 60-65 km/óra körüli széllökés. A front előtt vagy a fronton egy-egy zivatar is létrejöhet. (Megjegyzés: erősebb záport akár délnyugaton is kísérhet viharos (> 70 km/óra) szél.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erősségű széllökések miatt vasárnapra vonatkozóan Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád megyékre és Budapestre.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a viharos erősségű széllökések miatt Fejér, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében és Budapesten. Emellett az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki további tizenegy megyére, ugyancsak a viharos erősségű széllökések miatt: Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyékre.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.