A Kammuri tájfun a Fülöp-szigetek felé tart

2019. november. 30 11:00

A Filippínó-tengeren kialakult tájfun a következő két napban várhatóan tovább erősödik, és 150 km/órás széllel, özönvízszerű esőzéssel éri el a Fülöp-szigeteket.

A Kammuri tájfun további erősödésére lehet számítani. A rendszer meglehetősen nagy és forog, de a tájfunokat jellemző szem alakzat még nem alakult ki. Kammuri a következő napokban fokozatosan gyorsuló mozgással fog nyugat felé tartani, miközben tovább növekszik az ereje. A legerősebb szelek a trópusi ciklonban jelenleg elérik a 140 km/órás sebességet, középpontjában a légnyomás 973 hPa-ig csökkent. Hétfőn várhatóan a Fülöp-szigeteken ér partot, 3. kategóriájú tájfunként (a tájfun előrejelzett útvonala, az alábbi térképen látható). A tájfun közvetlenül a Fülöp-szigetek fővárosától, Manilától délre fog elvonulni.

A látható tartományban készült műholdképen megfigyelhető, hogy a tájfunokra, hurrikánokra jellemző központi felhőmenetes terület (szem) még nem alakult, ki, de a forgószél további erősödésével várhatóan meg fog jelenni.

 

A szélvihar mellett hatalmas mennyiségű csapadékkal is jár Kammuri átvonulása. A Fülöp-szigeteken, Manilától délre akár 300-400 milliméter eső is lezúdulhat 24 óra leforgása alatt (térkép alább), amely komoly áradásokhoz, földcsuszalásokhoz vezet várhatóan.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hidegfront nyomában megerősödik a szél, ami csökkenti a hőérzetet. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. Erős lesz az UV sugárzás. Könnyen le lehet égni.

A légnyomás eléri mélypontját.