A legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2021. június. 28 12:07

A hőség gyorsan fokozódik a hét első napjaiban. Kedden hat déli megyében már harmadfokú figyelmeztetés érvényes a rendkívüli meleg miatt.

Hétfőn és kedden a délutáni, esti órákban az Északi-középhegység térségében, valamint az Alföld északi részein számíthatunk helyenként zivatarra, amelyet rövid idő alatt 10-20 millimétert meghaladó csapadék, jégeső (1-2 centiméter) és viharos (akár 60-70 km/óra fölötti) széllökés kísérhet. A zivatartevékenység mindkét nap az éjszakai órákban is folytatódhat. Hétfőn az ország nagyobb részén a napi középhőmérséklet 25 °C, a déli megyékben 27 °C körül alakul.

Hétfőn Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

A 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyében elsőfokú, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes a 27 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Kedden a napi középhőmérséklet már egyre többfelé 27 °C fölött várható, délen helyenként 29 °C fölött is lehet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú figyelmeztetést adott ki keddre a hőség miatt Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyére. Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, míg Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a rendkívüli meleg miatt.

Kedden Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.