A legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes a rendkívüli meleg miatt

2022. június. 29 12:08

Egyre melegebb levegő áramlik térségünk fölé, tovább erősödik a nappali felmelegedése. A délkeleti megyékben már 29 fok feletti középhőmérséklet is lehet.

Tovább fokozódik a hőség, szerdán és csütörtökön is már az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) elérheti, meghaladhatja a 27 fokot, sőt az Alföld középső és délkeleti részén egyes helyeken (csütörtökön nagyobb területen) a 29 fokot is a napi középhőmérséklet. Szerdán Csongrád-Csanád és Békés megyében harmadfokú, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Tolna, Baranya, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Vas és Zala megyékben pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Szerdán a délutáni óráktól kezdve nő a zivatarhajlam, elsősorban a Dunántúl déli és nyugati részein lehetséges zivatarok kialakulása, melyeket jellemzően viharos széllökések (60-70 km/óra), jégeső (általában 1-2 centimétert nem meghaladó szemcseméret), illetve intenzív csapadék kísérhet. A nyugati, délnyugati határvidéken hevesebb zivatarok előfordulásához is kedvezőek a feltételek, arrafelé akár 90 km/órát meghaladó széllökések, illetve nagyobb méretű ( 2 centiméter feletti) jégszemek is előfordulhatnak. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar kialakulása miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy és Baranya megyében.

Csütörtökön Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Békés megyében harmadfokú, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Zala Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Tolna, Baranya, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, Vas megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Csütörtök napközben kis számban a Dunántúl nyugati felében lehetséges zivatar kialakulása. Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar kialakulásának lehetősége miatt Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a csütörtöki napon.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tőlünk északra húzódnak a változást ígérő frontok, de nem hoznak lehűlést a Kárpát-medencébe. A forróság nagyon veszélyes a szervezetre. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké országosan közepes.

A légnyomás nem változik.