A legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki az özönvízszerű esőzés miatt!

2017. október. 22 10:45

Intenzív csapadékhullás kezdődik a délutáni óráktól, az OMSZ a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki a hatalmas esőzés miatt.

Vasárnap délután a Dunántúlon elered az eső, majd a csapadékzóna fokozatosan kelet, északkelet felé halad. Vasárnap éjfélig már a Dunántúl déli és keleti területein 30 mm-t meghaladó eső is lehullhat. Ezt követően éjszaka, illetve hétfő napközben már nagy területen – legkisebb eséllyel a nyugati megyékben – hullhat jelentős mennyiségű eső.

Hétfőn az ország nagy részén 30 – 50 mm csapadék várható, de a középső megyékben 50 mm-t meghaladó mennyiség is lehullhat. Ezért hazánk középső délnyugat-északkeleti sávjában (alsó térkép) a másodfokú figyelmeztetés érvényes. Pest, illetve Fejér megyében a legmagasabb fokú piros figyelmeztetést adták ki. A kisebb patakokon, folyókon ezért lokális árhullámokra kell készülni, a jövő hét első napjaiban. Intenzív csapadékgócban vasárnap este kis eséllyel villámlás is előfordulhat.

A csapadék folyamatos gyengülésére a hétfő délutáni óráktól valószínű. Az aktuális figyelmeztetéseket, riasztásokat kísérjék figyelemmel veszélyjelzés térképeinken.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Napközben érkezik egy hidegfront. Ennek hatására növekszik a görcshajlam. Álmosság, reakcióidő növekedés előfordulhat.
A légnyomás csökken.