A szaharai homok váltotta ki a vörös nap jelenséget

2017. október. 18 13:26

Rengeteg elmélet látott napvilágot a jelenségről a közösségi médiában, miért pompázott ennyire vörös színben a nap. A mikroszkópos vizsgálat egyértelmű magyarázatot adott.

Az apró szemcsék elemzése megerősítette, hogy a Szaharából érkező por miatt változott vörösre az ég hétfőn több angol városban. A részecskéket az Ofélia nevű hurrikán szívta be és egy nagy eső mosta ki a légkörből. A mintákat a mikroszkopikus vizsgálathoz egy autó szélvédőjéről gyűjtötték. Az összes autót beborította a sáros eső. Maguk a részecskék tartalmaznak homokot [kvarc],  agyagot és a földpátot – amelyek mindegyike a szaharai por alkotóeleme.

Egy elmélet szerint a Portugáliában és Spanyolországban pusztító erdőtüzek füstje is belekeveredhetett, de semmilyen szénszármazékot, vagy famaradványt nem találtak a porban.

Ofélia eredetileg az Atlanti-óceánon kialakult hurrikán volt, amely északi irányban haladt és a Szahara északnyugati részéről szívta a trópusi levegőt. A por miatt a rövid hullámhosszú fény (kék, lila stb.) szétszóródott, így a hosszabb hullámhosszú fény (piros / narancssárga) ragyogta be az eget.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.