A várható ónos eső miatt adtak ki figyelmeztetést

2018. január. 15 11:56

A magasabb légrétegekben egyre enyhébb léghullámok áramlanak fölénk, emiatt kedden a havazás mellett helyenként már ónos esőre is számítani kell.

Kedden a hajnali órákban egy melegfront éri el hazánkat nyugat felől, amelynek hatására a délelőtti órákban délnyugaton, majd délen ónos eső valószínű időszakosan, amely a hőmérséklet folyamatos emelkedésével esőbe vált át. Többfelé kell havazásra számítani, amelyre legtovább az ország északkeleti harmadában számíthatunk (lepel-5 centiméter), de Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 5 centimétert meghaladó friss hóra is van esély. A havazással érintett terület kiterjedése csökken dél, délnyugat felől a nap második felében és estétől, késő estétől havas esőbe, esőbe válthat át, illetve a lehullott hó olvadni fog.

Este már az Északi-középhegység térségében is kialakulhat ónos eső.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a déli megyékre a kedd délelőtt várható ónos eső miatt, két északi megyére pedig a kedd este várható ónos eső miatt adott ki figyelmeztetést.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.