Akár 30 milliméter eső hullhat, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. december. 12 15:50

Szerdán egy ciklon vonul át hazánk felett, amelyből országos esőzés várható. Többfelé 20, délnyugaton akár 30 milliméternél több eső hullhat.

Kedden a késő esti órákban Borsod térségében esetleg előfordulhat kis mennyiségű (néhány tized milliméter) ónos eső, mielőtt megenyhül az idő. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes ónos eső veszélye miatt.

Kedden az esti óráktól nyugat felől kiterjedt csapadékzóna érkezik, melyből országszerte jelentős mennyiségű eső várható. Az északi, északnyugati határvidék tágabb környezetének kivételével a csapadék várható mennyisége 20 milliméter körül alakul, míg kiemelten a Dunántúl egyes részein, valamint – kisebb eséllyel – a délkeleti, keleti tájakon a 30 millimétert is elérheti, néhol meg is haladhatja a 24 órás csapadékösszeg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat nagy mennyiségű csapadék (30 milliméter feletti) veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Somogy és Zala megyére, a szerdai napra vonatkozóan. 20 millimétert meghaladó csapadék veszélyére Vas, Veszprém, Fejér, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád-Csanád megyében figyelmeztetnek.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az esti órákban az északkeleti tájakon újra kialakulhat helyenként és átmenetileg köd.  

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.