Akár 50 milliméter eső is lezúdulhat, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2019. június. 23 12:13

Vasárnap továbbra is nagyon kedvezők az időjárási feltételek intenzív záporok, zivatarok és felhőszakadás kialakulásához.

Vasárnap szórványosan (egy adott pontban 30-40 % valószínűséggel) várhatóak zivatarok, amelyek szinte bármely napszakban megjelenhetnek, és több hullámban követhetik egymást délről észak felé vonulva. Valamivel nagyobb számban délután kell rájuk számítani. Legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás (rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadék) lesz, de néhol átmeneti viharos szél (50-65 km/óra, keleti határ közelében esetleg 80 km/óra feletti széllökés) is előfordulhat. Az éjjel összességében csökkenni fog a csapadékhajlam, de megszűnni nem fog. Legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön lehetnek zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyékre másodfokú, az ország többi részére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás kialakulására tekintettel vasárnapra. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn délelőtt még többfelé, majd a nap előrehaladtával egyre inkább a déli, illetve délkeleti megyékben fordulhat elő zivatar. Kialakulásukat elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadék), néhol átmeneti viharos szél (60-80 km/óra) kíséri. A napi középhőmérséklet hétfőn a Nyírségben meghaladhatja a 25 fokot.

Hétfőre vonatkozóan Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes a felhőszakadás és a villámtevékenység veszélyei miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kezdődő hőhullám miatt elsőfokú figyelmeztetés is érvényes.

 

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.