Az ország nagy részén másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2023. augusztus. 22 10:58

Kedden országszerte hőségre kell számítami, majd szerdán egy hidegfront északkeleten átmenetileg mérsékli a forróságot és elszórtan zivatarok is kialakulhatnak.

Kedden napközben északkeleten egy-egy zivatar előfordulhat, amelyet intenzív csapadék (10-30 milliméter), szélerősödés, esetleg apró szemű jég (1 centiméter körüli átmérővel) kísérhet, emiatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A napi középhőmérséklet kedden az ország nagy részén 25 fok felett, az Alföldön, a Dunántúl keleti részén és városi környezetben több helyen is 27, 28 fok körül alakul. Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt kedden is, míg másodfokú figyelmeztetést Budapestre és Pest megyére, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Szerdára virradó éjszaka északkeleten újabb hullámban alakulhatnak ki zivatarok, melyeket elsősorban intenzív csapadék, erős, viharos széllökések (50-70 km/óra), illetve apró szemű jég (2 centiméter alatti átmérővel) kísérhet. Napközben szórványosan várható zivatar, melyek legnagyobb eséllyel az Alpokalján, illetve az északkeleti országrészben fordulhatnak elő. Főként utóbbi térségben heves zivatarok is lehetnek. A cellákat felhőszakadás (általában 20-40 milliméter, néhol ennél több is), viharos széllökések (60-90 km/óra), illetve jégeső (néhol esetleg 2-4 centiméter) kísérheti. Északkeleten és nyugaton villámárvíz is kialakulhat! Az esti, késő esti órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység. Szerdán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszélyére Vas, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek.

Szerdán egy súroló hidegfront hatására különösen északkeleten pár fokkal mérséklődik a meleg, de a napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25 fok felett, a Dél-Alföldön, a Dunántúl délkeleti részén több helyen is 27, 28 fok körül alakul. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, míg Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú figyelmezetetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.