Az ország nagy részén riasztás, figyelmeztetés van érvényben

2019. május. 13 8:49

Viharos szél miatt a nyugati megyékben riasztás, keleten figyelmeztetés érvényes, délen pedig a 20-30 millimétert meghaladó eső, felhőszakadás miatt adtak ki figyelmeztetést.

A Dunántúlon több helyen viharos (60-85 km/óra) északnyugati szél várható hétfőn. Kiemelten délután, este a nyugat-dunántúli tájakon és a Bakony, Balaton térségében helyenként 90-100 km/órás lökések is előfordulhatnak. Eleinte csak a Zemplén, Bodrogköz térségében, majd délutántól az Észak-Alföldön, főként a Tisza vonalához közelebb eső területeken az északkeleti szelet 60-80 km/óra körüli legerősebb lökések kísérhetik.

Hétfőn délután, este helyenként zivatarra főként a Dél-Alföldön lehet számítani, de a Duna vonalában, középső országrészben, a Dunántúl keleti, délkeleti részén és a keleti határvidéken is elégségesek a feltételek néhol zivatarhoz. Egy-egy intenzívebb zivatarhoz viharos szél és rövid idő alatt 20-30 millimétert meghaladó csapadék társulhat.

A Dunántúl délnyugati megyéiben az eddig lehullott mennyiséggel együtt a nap folyamán területi átlagban 20-30 mm csapadék valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki hétfőre vonatkozóan a viharos erejű széllökések miatt Baranya megye Bólyi, Komlói, Mohácsi, Pécsi, Pécsváradi, Hegyháti, Sellyei, Siklósi, Szentlőrinci és Szigetvári járásaira, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Cigándi, Gönci, Sárospataki, Sátoraljaújhelyi, Szerencsi, Tiszaújvárosi és Tokaji járásaira, Fejér megye Enyingi, Móri és Székesfehérvári járásaira, Győr-Moson-Sopron megye Csornai, Győri, Kapuvári, Mosonmagyaróvári, Pannonhalmi, Soproni és Téti járásaira, Komárom-Esztergom megye Kisbéri és Komáromi járásaira, Somogy megye Barcsi, Csurgói, Fonyódi, Kaposvári, Marcali, Nagyatádi, Siófoki és Tabi járásaira, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Tiszavasvári járására, Tolna megye Bonyhádi, Dombóvári és Tamási járásaira, Vas megye Celldömölki, Körmendi, Kőszegi, Sárvári, Szentgotthárdi, Szombathelyi és Vasvári járásaira, Veszprém megye Ajkai, Balatonalmádi, Balatonfüredi, Devecseri, Pápai, Sümegi, Tapolcai, Várpalotai, Veszprémi és Zirci járásaira, valamint Zala megye Keszthelyi, Lenti, Letenyei, Nagykanizsai, Zalaegerszegi és Zalaszentgróti járásaira.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a viharos erejű széllökések miatt Zala, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékre.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a viharos erejű széllökések miatt Csongrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre vonatkozóan az eső miatt Zala, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre. Itt 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre vonatkozóan felhőszakadás miatt Bács-Kiskun és Csongrád megyékre. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.