Bárhol előfordulhat zivatar, figyelmeztetés érvényes

2019. június. 02 8:14

A következő napokban hazánk területén bárhol kipattanhatnak zivatarok a fölénk áramló nedves légtömegek, valamint a napsütés együttes hatásai révén.

Vasárnap déltől elszórtan várhatóak zivatarok éjfélig, gyakrabban egy délnyugat-északkeleti tengely mentén. A zivatarokat főként ezeken a részeken egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (20-30 milliméter), illetve általában szélerősödés (50-75 km/óra), illetve kisebb méretű jég kísérheti.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra és hétfőre vonatkozóan a zivatarok kialakulásának lehetősége miatt hazánk teljes területére. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Melegfront

Tegnap az esti órákban nyugat felől egy melegfront érte el hazánkat. A magasban beáramló meleg levegő csak a nagyon érzékenyeknél okozhat esetleg panaszokat. Zivatarok környezetében izgatottság és asztmatikus panaszok kialakulhatnak. A déli órákban erős UV sugárzásra kell számítani. A csalánfélék virágporának mennyisége közepes-magas szinten várható.
A légnyomás alig változik.