Csúcsra jár a hőség, a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes

2021. július. 27 10:39

A következő napokban országszerte hőségre kell számítani, a legmagasabb -29 fok feletti- középhőmérséklet a délkeleti megyékben várható.

Kedd délutántól az északnyugati, északi megyékben kis eséllyel elégségesek lehetnek a feltételek zivatarok kialakulására. A zivatarokat az átmeneti intenzív csapadék mellett viharos (60-80, esetleg 90 km/óra feletti) szélroham, jégeső (akár 2-3 centiméternél nagyobb átmérőjű) előfordulhat. A hajnali, reggeli órákban az északkeleti tájakon egy-egy zivatar kialakulását nem lehet kizárni. Kedden Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetést érvényes a zivatarok veszélye miatt.

Kedden és szerdán az észak-északnyugati tájak kivételével nagy területen 27, délkeleten 29 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú, a 27 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt Somogy, Fejér, Baranya, Tolna, Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, a 29 fokot meghaladó napi középhőmérséklet miatt Csongrád-Csanád és Békés megyében a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Szerda estétől a Dunántúl északi felén fordulhatnak elő zivatarok, amelyekhez viharos széllökés (60-80, esetleg 90 km/óra feletti), intenzív csapadék és jégeső társulhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.