Csütörtöktől már másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2019. június. 12 10:43

Szerdán elsőfokú, csütörtöktől országszerte másodfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Szombatig tart a melegedés.

Szerdán a napi középhőmérséklet az ország nagy részén meghaladhatja a 25 fokot, csütörtökön a 27 fokot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a teljes országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a nagy meleg miatt szerdára vonatkozóan. Csütörtökön az ország nagy részén másodfokúra emelkedik a figyelmeztetés szintje a hőség miatt, ekkor a napi középhőmérséklet 27 °C felett valószínű.

Elsősorban északkeleten alakulhatnak ki szerdán napközben zivatarok, valamint kisebb eséllyel nyugaton besodródhat egy-egy zivatar. Éjszaka még északkeleten lehet néhol zivatar, de ezek már lecsengő félben lesznek. Csütörtökön leginkább az Észak-Dunántúlon illetve a középső országrészben alakulhat ki zivatar. Kísérőjelenségként viharos szél (60-80 km/óra) és jégeső társulhat hozzájuk.

Zivatarok kialakulásának lehetősége miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán Győr-Moson-Sopron, Vas, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

A hőséget egy hidegfront hűtő hatása mérsékli. Megerősödik a szél, ami tovább csökkenti hőérzetet. Növekszik a reakcióidő és fáradtságérzet tapasztalható. Görcsös, migrénes fejfájás is előfordulhat.
A pázsitfűfélék pollenkoncentrációja továbbra is magas az egész országban.
A légnyomás csökken.