Délen szakad az ónos eső, piros riasztás érvényes

2021. december. 27 8:59

Az éjszakai órákban újabb csapadékhullám érte el hazánk déli megyéit, havazást és nagy mennyiségű ónos esőt okozva.

A délnyugat felől fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzónából a hétfői nap során újabb több milliméter ónos eső várható az Alföld déli, délkeleti felén, majd pedig a Tiszántúlon. Főként a délkeleti régióban 5 milliméter feletti ónos csapadék is hullhat a nap első felében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső veszélye miatt Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre vonatkozóan. Hajdú-Bihar és Pest megyében másodfokú, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső miatt.

A csapadékzóna nyugati, északnyugati részén havazás várható, amely fokozatosan az ónos esőt, esőt, fagyott esőt, havas esőt váltja fel. Emiatt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén, végül pedig a Tiszántúlon lehet lepel-5 centiméter körüli hómennyiségre számítani. A Dunántúl délkeleti megyéiben, valamint a Duna-Tisza köze déli részén azonban nagy területen 5 centiméter feletti hóréteg is kialakulhat. A nagy mennyiségű hó miatt Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.