Délen szakad az ónos eső, piros riasztás érvényes

2021. december. 27 8:59

Az éjszakai órákban újabb csapadékhullám érte el hazánk déli megyéit, havazást és nagy mennyiségű ónos esőt okozva.

A délnyugat felől fokozatosan észak, északkelet felé terjeszkedő csapadékzónából a hétfői nap során újabb több milliméter ónos eső várható az Alföld déli, délkeleti felén, majd pedig a Tiszántúlon. Főként a délkeleti régióban 5 milliméter feletti ónos csapadék is hullhat a nap első felében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ónos eső veszélye miatt Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád és Békés megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre vonatkozóan. Hajdú-Bihar és Pest megyében másodfokú, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes az ónos eső miatt.

A csapadékzóna nyugati, északnyugati részén havazás várható, amely fokozatosan az ónos esőt, esőt, fagyott esőt, havas esőt váltja fel. Emiatt előbb a Dél-Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közén, végül pedig a Tiszántúlon lehet lepel-5 centiméter körüli hómennyiségre számítani. A Dunántúl délkeleti megyéiben, valamint a Duna-Tisza köze déli részén azonban nagy területen 5 centiméter feletti hóréteg is kialakulhat. A nagy mennyiségű hó miatt Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Szombatig nem kell fronthatással számolni. Az idei pollenszezon egy újabb csúcsán van túl, a pollenterhelés fokozatosan csökken. Ebben az időszakban van azonban jelen egyszerre többféle növény virágpora a levegőben, melynek következtében pollenallergia szempontjából kiemelt jelentőséggel bír. A napokban a záporok, zivatarok, illetve a lehűlés átmenetileg még tovább csökkentheti a pollenterhelést.

A légnyomás emelkedik.