Délután újabb zivatarok érkeznek, riasztás érvényes

2019. július. 28 9:41

Folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított hétvége, vasárnap főként a déli, délutáni óráktól alakul ki egyre nagyobb területen újabb esőzés.

Vasárnap délelőttig inkább csak helyenként (főként északkeleten és nyugaton, délnyugaton) ígérkezik villámtevékenység, majd a déli óráktól dél, délkelet felől egyre többfelé alakulnak ki zivatarok. A zivatarokat erős vagy viharos széllökés (általában 50-80 km/óra), jégeső (néhol akár 2-4 centiméternél nagyobb jégátmérővel) kísérheti. Legjellemzőbb azonban a felhőszakadás lesz, néhol 50 millimétert meghaladó csapadék is lezúdulhat rövid idő alatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki zivatarok kialakulásának veszélye miatt vasárnapra vonatkozóan Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye egyes járásaira.

Másodfokú figyelmeztetés érvényes vasárnap felhőszakadás miatt Budapesten, valamint Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyékben.

Öt keleti, délkeleti megyében hőségre figyelmeztetnek: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ma főként az Alföld délkeleti felén közelíti, vagy kissé meg is haladja a napi átlag a 25 fokot.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hazánk teljes területén zivatarok és felhőszakadás kialakulásának lehetősége miatt.

Hétfőn az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatarok és felhőszakadás kialakulásának veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.