Ennyi hó várható vasárnap

2018. január. 20 10:40

Az éjszakai órákban egy magassági hideg légörvény helyeződik hazánk fölé, ennek köszönhető az egyre nagyobb területre kiterjedő havazás. Lássuk várhatóan mennyi havat hoz.

A havazás hajnalban a Dunántúl középső részén kezdődik (ekkor a Nyugat-Dunántúlon és délen átmenetileg ónos eső is lehet), majd reggelre tovább terjed a középső területek fölé. Mivel éjszaka az ország legnagyobb részén fagypont alá csökken a hőmérséklet és a havazás intenzívnek ígérkezik, így síkvidéken is nagyrészt megmarad a hó. Délutánra a havazás súlypontja a középső és keleti tájakra tevődik át, majd késő este már csak a délkeleti megyékben havazhat.

Legnagyobb valószínűséggel Pest, Tolna, Fejér, Bács-Kiskun, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében alakul ki a legvastagabb hó takaró. Általában 3-8 centiméter valószínű, de kisebb körzetekben akár 10-15 centiméter is lehet. A hegyvidéki területeken Börzsöny, Cserhát, Mátra, Pilis, Gerecse, Budai-, Visegrádi hegységben, egész nap jóval fagypont alatti hőmérséklet várható, így ott 20 centiméter körüli mennyiség is leeshet vasárnap estére. A reggeli órákban a Bakonyban és a Vértesben is lehullhat 10 centiméter közeli mennyiség.

A nyugati megyékben, illetve a Nyírségben csak minimális mennyiség hullhat.

A havazás legvalószínűbb területi eloszlása a friss előrejelzések alapján:

kép forrása: weather.us

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.