Északkeleten viharos szél kíséretében érkezik a hideg

2018. november. 27 10:31

Az ország nyugati és északkeleti területein erős légmozgás kíséretében zajlik a hideg levegő beáramlása, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében akár 70-80 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten helyenként viharos lökések (általában 60-70, de északkeleten néhol 75-80 km/óra is) kísérik az északi, északkeleti szelet.

Az esőt előbb az ország északi felén, estétől mind több helyen délen, délkeleten is nagyrészt gyenge intenzitású havas eső, havazás váltja fel. Éjfélig a délkeleti megyék kivételével általában lepel – 2, 3 centiméter friss hó hullhat. A magasabban fekvő részeken 300 méter felett 3 – 12 cm hó becsülhető, de a legmagasabb hegycsúcsainkon (főként az Északi-Középhegységben) akár 15 centimétert elérő vagy meghaladó hótakaró is kialakulhat. Az esetlegesen lehulló hó síkvidéken késő délutánig olvadni fog vagy elolvad, majd kora estétől egyre nagyobb területen fagypont alá csökken a hőmérséklet.

Szerdán napközben északkeleten helyenként továbbra is előfordulhatnak 70 km/órát meghaladó széllökések. A magasabban fekvő helyeken (300-400 méter felett) a szél néhol hordhatja a havat. Szerda reggelre az ország délkeleti harmadán is létrejöhet helyenként lepel – 1, 2 centiméteres hóréteg. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.