Északnyugaton zivatarra figyelmeztetnek, délkeleten fokozódik a meleg

2023. augusztus. 03 11:07

Hullámzó front közelíti meg hazánkat északnyugat felől, melynek hatására estétől már kialakulhatnak zivatarok. A front előterében forró levegő áramlik délkelet fölé.

Nyugat felől hullámzó frontrendszer éri el térségünket, amely csak lassan mozdul kelet, délkelet felé. Estig csak elvétve alakulhat ki zivatar a Dunántúlon, estétől viszont péntek reggelig, kora délelőttig elsősorban az ország északnyugati felén egyre több helyen képződnek zivatarok, amelyek fő kísérőjelensége a felhőszakadás (általában 25-45 milliméter) lesz. Néhol 50 millimétert meghaladó csapadék is hullhat, amely a domborzati viszonyok függvényében villámárvizet is okozhat. A zivatarokhoz erős vagy viharos széllökés (általában 45-65 km/óra) és kis eséllyel jégeső (általában 1-2 centiméter alatti jégátmérő) is társulhat. Reggelig a délkeleti országrészben jóval kisebb a csapadék esélye.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyére, a csütörtöki napra vonatkozóan.

Ma a napi középhőmérséklet az Alföldön (főként a délkeleti felén) már több helyen 25, 26 fok körül alakulhat.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében csütörtökön.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Pénteken átmeneti szünetet követően a délutáni óráktól elsősorban az Alföldön és az északkeleti tájakon számíthatunk zivatarokra, amelyekhez viharos széllökés (60-90 km/óra), jégeső (2-5 centiméter) és felhőszakadás (25-50, néhol 50 millimétert meghaladó mennyiség). Heves zivatar is kialakulhat, amelyet károkozó szélroham (90 km/óra feletti lökések) és akár 5 centiméternél nagyobb átmérőjű jég kísérhet. Péntek estétől délnyugat felől kiterjedt zivataros rendszer érkezhet, amelyhez a már említett heves kísérőjelenségek is társulhatnak.

Hazánk teljes területén legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar és felhőszakadás veszélye miatt pénteken. Hevesebb zivatar kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyében.

Pénteken az ország délkeleti felén fokozódik a hőség, a napi középhőmérséklet ezeken a tájakon általában 25 és 28 fok között alakul (zivatarok környezetében jelentősen visszaeshet a hőmérséklet).

Másodfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt Békés és Csongrád-Csanád megyében, míg elsőfokú figyelmeztetést Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adtak ki.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.