Felvételeken a spanyolországi özönvíz

2019. szeptember. 15 11:58

Intenzív zivatarok, rendkívüli áradások alakultak ki Spanyolország déli, délkeleti területein az elmúlt napokban. Többfelé 250 milliméter eső zúdult le egyetlen nap leforgása alatt.

Spanyolország déli, délkeleti tartományainak jelentős részén az árvíz az úr: a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot hozó intenzív zivatarok kialakulásáért egy magassági hidegörvény felelős, melynek köszönhetően a melegebb tengerfelszín felett mindinkább instabillá válik a légkör. A villámlások sokszor olyan sűrűn követik egymást, hogy szinte folyamatosan megvilágítják az éjszakai égboltot.

Az alábbi felvételeken jól látható az árvíz drámai pusztítása. Egymásra sodródott autók, az utcákon hömpölygő, irdatlan erejű víztömeg félelmetes képet festenek.

Árvíz után: A-7 autóút, Orihuela, Délkelet-Spanyolország, szeptember 13. Felvétel: Carlos Hernán @MeteOrihuela (közzétette: Severe Weather Europe)

Alhaurín el Grande, Málaga, Andalusia, Spanyolország, szeptember 13. Felvétel: @cule_espanol

Árvíz; Vega Baja, Alicante, Délkelet-Spanyolország, szeptember 14. Felvétel: Proyecto Mastral – El Tiempo en Torrevieja

Orihuela, Alicante, Délkelet-Spanyolország, szeptember 13. Felvétel: Felipe S. / @MeteOrihuela

Alicante tartományban helikopteres mentésre is szükség volt:

Dolores, Alicante, Délkelet-Spanyolország, szeptember 14. Felvétel: Giardia Civil / @MeteOrihuela

Vízesések fakadtak a 250 millimétert meghaladó csapadék miatt:

Sierra de Orihuela (Délkelet-Spanyolország), szeptember 12. Felvétel: @climatologia_ua

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Kellemes, frontmentes, kora őszi időben van részünk. Napközben még meleg idő várható, hajnalban azonban már tapasztalhatjuk, hogy itt az ősz második fele. A hűvös hajnalok miatt öltözködjenek rétegesen. A Kisalföldön és a nyugati határszélen tartósan megmaradhat a köd, ami nehezíti a közlekedést. Az ország más tájain a sok napsütés miatt jobb lesz a komfortérzet. Aki teheti, töltsön sok időt a szabadban. Ilyenkor még feltölthetjük a télre D-vitamin készleteinket.

A légnyomás csökken.