Figyelmeztetés érvényes hétfőn a viharos szél miatt

2019. január. 13 11:30

Vasárnap estétől egyre nagyobb területen számíthatunk megerősödő szélre, mely hétfőre viharossá fokozódik. A Dunántúlon 80 km/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak.

Vasárnap délelőtt keleten, északkeleten (egyre inkább a határ közelében) hóesésre, délkeleten vegyes halmazállapotú csapadékra (havas esőre, esőre) lehet számítani. A délutáni órákig a Nyírségben összességében hozzávetőleg 3-5 centi hóréteg alakulhat ki. A csapadék délután már az előbb említett helyeken is megszűnik. Átmeneti szünet után estefelé azonban északnyugat felől ismét csapadékzóna érkezik, amelyből a Dunántúlon elkezd esni az eső.

Éjszaka egyre többfelé várható csapadék. Sok helyen jellemzően eső, északkeleten ugyanakkor havas eső, hó várható (nagyjából további lepel – 2 centi között). Délkeleten az éjféli órákban átmeneti, kis mennyiségű ónos eső is előfordulhat. Hajnalban lassacskán csökken a csapadékhajlam, ekkor még záporokra lehet számítani (északkeleten hózápor).

Hétfőn napközben helyenként zápor, északkeleten és estétől másutt hózápor is lehet.

Az északnyugatira forduló szél vasárnap este nagy területen megerősödik, hétfőn napközben pedig viharossá fokozódik (60-75 km/óra). A Dunántúl északi felében, kiváltképp Győr-Moson-Sopron, Veszprém, illetve Komárom-Esztergom megyékben a déli óráktól 80-90 km/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. Hétfő este átmenetileg mérséklődik a légmozgás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenhat megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre vonatkozóan a várhatóan viharos erejű széllökések miatt. Délkeleten, Békés és Csongrád megyében gyenge ónos eső is előfordulhat, szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.