Figyelmeztetést adtak ki a várható hó miatt

2018. január. 13 11:59

A várható havazás miatt az OMSZ több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a szombati napra vonatkozóan. Akár 5 centimétert meghaladó hó hullhat.

Északkelet felől egyre inkább síkvidéken is gyenge-mérsékelt intenzitású havas esőbe, hóba vált át a csapadék. Emiatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Nógrád, Heves, Pest, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Éjfélig síkvidéken a megmaradó hó mennyisége több helyen lepel – 3 cm körül valószínű. Ezt meghaladó mennyiség az Alföld északi részein, valamint az Alpok lábánál fekvő nyugati határvidéken valószínű. Ezeken a helyeken vasárnap hajnalig 5 – 7 centiméter hóréteg is kialakulhat. Vasárnap egyre inkább északnyugat felé halad a csapadékzóna, melynek során további lepel – 3 centiméter friss hó hullhat.

A 300 métert meghaladó magasabb részeken (főleg az Északi-középhegység, Gödöllői-dombság valamint a Budai hegyek területén és egészen a nyugati határszélen) akár 5-10 cm hóréteg is lehet.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Már csak halovány nyomai látszanak a felettünk feloszlott frontrendszernek. A frontérzékenyek panaszai fokozatosan javulnak. Pár napig nem is kell újabb időjárás változástól tartani. A szél is fokozatosan csillapodik. Már csak Dunántúlon marad erős. Itt azonban kevés lesz a felhő, így a napsütés ellensúlyozza a szél hűtő hatását.
A légnyomás nem változik.