Figyelmeztetést adtak ki nyolc megyére a hőség miatt

2017. augusztus. 17 8:25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre és péntekre is elsőfokú figyelmeztetés adott ki a fokozódó kánikula miatt.

A hét eleje óta folyamatosan erősödik a nappali felmelegedés, egyre több helyen emelkedik 30 fok fölé a csúcshőmérséklet. A középhőmérséklet pedig ma a Dunántúl nagy részén, valamint Pest megyében már meghaladja a 25 fokot. Az OMSZ emiatt elsőfokú (sárga) figyelmeztetést adott ki.

 

 

A hőség pénteken még nagyobb területen érvényesül már, így a figyelmeztetés további négy megyével (Bács-Kiskun, Csongrád, Veszprém, Zala) bővül.

Az újabb hőhullámnak a szombat délután érkező hidegfront vet véget. Vasárnap már az egész ország területén 30 fok alatti maximum hőmérséklet várható. A folyamatosan frissülő veszélyjelzési információkat megtekinthetik nálunk.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.