Fokozódik a hőség, a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes

2022. július. 03 10:42

A következő napokban ismét fokozódik a hőség, hétfőn négy megyében már a legmagasabb fokú figyelmeztetés érvényes.

Vasárnap délután a déli és keleti határ közelében kissé labilizálódik a légkör. Itt némi eséllyel egy-egy zápor, zivatar kialakulhat. A Dunántúl nyugati, északnyugati felén vasárnap visszafogottabb lesz a nappali felmelegedés. Ugyanakkor az ország nagyobb részén 25-28 fok körüli napi középhőmérséklet várható. Másodfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt vasárnap Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, míg elsőfokú figyelmeztetés a fővárosban és Pest megyében, továbbá Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom és Tolna megyékben van érvényben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn egy közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan délutántól a Kisalföldön, Alpokalján lehet zivatarok kialakulására számítani. Itt az északnyugatira forduló szél átmenetileg viharossá fokozódhat, illetve zivatarban 70 km/óra feletti lökések is lehetnek. Zivatarok kialakulásának veszélye miatt hétfőn elsőfokú figyelmeztetés érvényes Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyében.

Hétfőn már az ország nagyobb részén 26-29 közötti napi középhőmérséklet valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmad, azaz a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki a rendkívüli hőség miatt Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Fejér, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár megyében másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Veszprém, Nógrád és Somogy megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.