Fokozódó hőségre és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2019. június. 24 11:14

Hétfőn még elszórtan kialakulhatnak felhőszakadással kísért zivatarok, majd kedden már több megyében a fokozódó hőség miatt érvényes figyelmeztetés.

Hétfőn elszórtan várhatók zivatarok. A legkisebb esély rájuk az északnyugati tájakon van. Kedden az ország délnyugati felében alakulhatnak ki helyenként. Zivatarok környezetében napközben néhol viharos (hétfőn: 60-80 km/óra, kedden: 60-90 km/óra) szél, illetve hétfőn egy-egy helyen felhőszakadás (több, mint 30 milliméter) is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas és Komárom-Esztergom megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a felhőszakadás veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Keddre vonatkozóan nyolc dunántúli megyére elsőfokú figyelmeztetés érvényes a nagyobb mennyiségben lezúduló eső és a villámtevékenység veszélyei miatt.

A napi középhőmérséklet kedden már több helyen elérheti a 25 fokot. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében a fokozódó hőhullám miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Kettősfronthatás

Továbbra is változékonyan alakul hazánk időjárása. Az ország keleti felében hullámzik egy frontálzóna. Figyelmetlenség, reakció idő növekedés jelentkezhet, amitől több baleset lehet az utakon. Az ízületi panaszok felerősödnek. Érdemes reggel átmozgatni a fájó végtagokat.
Migrénes fejfájás is előfordulhat. Többfelé megélénkül a szél, ami csökkenti a hőérzetet.

A légnyomás emelkedik.