Fokozódó hőségre, keleten zivatarra figyelmeztetnek

2022. június. 26 12:02

A hét utolsó napján keleten lesz a legmelegebb, majd hétfőn már országszerte tikkasztó hőségre kell számítani. Megkezdődik a hőhullámos napok sora.

Vasárnap napközben a Tiszántúlon és az északkeleti területeken néhány zivatar kialakulhat, melyeket elsősorban szélerősödés kísérhet. Az esti óráktól fokozatosan csökken a csapadékhajlam.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, vasárnapra vonatkozóan.

Vasárnap az Alföldön a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt vasárnap Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn napközben az Északi-középhegység keleti felén fordulhat elő egy-egy zivatar. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hétfőn.

Hétfőn tovább erősödik a felmelegedés, a napi középhőmérséklet az ország döntő részén meghaladhatja 27 fokot, elsősorban az Alpokalján és az Északi-középhegység völgyeiben 25-27 fok között alakulhat.

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki hőség miatt hazánk legnagyobb részére hétfőn, míg elsőfokú figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Vas és Zala megyékben érvényes hétfőn.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Pár fokos lehűlést hozott a front. A kültéri allergén gombák közül az az Alternária spóraszáma országosan a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.
A parlagfű virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, főleg az ország déli részén már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Erős lesz az UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.