Fokozódó melegre, keleten zivatarra és felhőszakadásra figyelmeztetnek

2023. június. 20 15:36

Magas középhőmérséklet miatt hazánk nagy részén elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán, míg keleten zivatarok alakulhatnak ki.

Kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség ma estig nem valószínű (estefelé, illetve szerdára virradóan az északkeleti harmadba besodródhat egy-egy zivatar).

Szerdán napközben főleg az ország keleti felén – ezen belül elsősorban az Északi-középhegység és az Észak-Alföld területén -, valamint délutántól a Nyugat-Dunántúlon fordulhatnak elő nagyobb számban zivatarok, és keleten akár heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat felhőszakadás (általában 20-30, lokálisan 40 millimétert meghaladó csapadék), viharos szél (általában 60-80 km/óra feletti lökések) és jégeső (akár 2-3 centimétert meghaladó jégszemek) is kísérheti.

A zivatarok száma éjjel sem csökken, délkelet felé terjednek tovább a zivataros gócok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarok veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyére szerdán. Felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés érvényes szerdán Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében.

Az északkeleti tájak kivételével hazánk teljes területén elsőfokú figyelmeztetés érvényes magas középhőmérséklet miatt szerdán.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Egy gyenge hidegfront érkezik, ami a térségünkben fel is oszlik. Jelentősebb lehűlést a front nem hoz, de változékonyabbra fordul az időjárás. Ez megviseli a frontérzékenyek szervezetét.

A légnyomás csökken.