Harmadfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt

2021. július. 26 12:26

Fokozódik a hőség, két délkeleti megyében már harmadfokú figyelmeztetés érvényes. Helyenként zivatarok is kialakulhatnak.

Átmeneti csapadékszünetet követően hétfőn nagyobb területi bizonytalanság mellett, de összességében nem nagy számban várható zivatar kialakulása. Elsősorban délutántól az ország északnyugati felében alakulhatnak ki zivatarok, de máshol sem zárható ki teljes mértékben konvektív csapadék. Este a zivatartevékenység fokozatosan lecseng. Az egész országban elsőfokú figyelmeztetés érvényes hétfőn a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt.

Hétfőn többnyire 25 fok felett alakul a napi átlaghőmérséklet, sőt az Alföldön és a Mezőföldön a 27 fokot is meghaladhatja. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre Somogy, Fejér, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére másodfokú, míg Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Kedden napközben az ország északnyugati harmadában pattanhatnak ki zivatarok. A zivatarokat erős vagy viharos széllökés (45-70, kis eséllyel 70 km/órát meghaladó), intenzív csapadék (10-25, kis eséllyel akár 25 milliméter feletti), esetleg jégeső (jellemzően 1-2 centiméter) társulhat. Kedden Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú figyelmeztetést érvényes a zivatarok veszélye miatt.

Kedden tovább fokozódik a hőség, az észak-északnyugati tájak kivételével nagy területen 27 fok felett, sőt délkeleten 29 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet. A 25 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében elsőfokú, a 27 fokot meghaladó középhőmérséklet miatt Somogy, Fejér, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében másodfokú, a 29 fokot meghaladó napi középhőmérséklet miatt Csongrád-Csanád és Békés megyében a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés érvényes.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.