Havazásra figyelmeztetnek több északkeleti megyében

2023. április. 06 10:53

Szeszélyes áprilisi időjárásban van részünk, hazánk északkeleti tájain havazással telik a nap. Síkvidéken is összejöhet 5 centimétert meghaladó, olvadozó hóréteg.

Északkelet felől egy tőlünk keletre elhelyezkedő ciklon csapadékzónája húzódik fölénk, hatására az északkeleti országrészben péntek estig több hullámban, változó intenzitással várható havazás, havas eső. Kiemelten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében (illetve Hajdú-Bihar megye északkeleti részén, a Bodrogközben, valamint nagyobb valószínűséggel Borsod keleti részén) síkvidéken is 5 centimétert meghaladó, lokálisan, illetve a Zempléni-hegységben 10 centimétert elérő friss tapadó, olvadozó hóréteg gyűlhet össze péntek estig.

Ma délutántól, estétől a Bükkben és a Mátrában is havazásba válthat a csapadék, a magasabban fekvő részeken néhány centiméteres hóréteg alakulhat ki.

Az erős északi, északkeleti szél ma napközben a Bodrogközben és Szabolcsban hordhatja a havat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki havazás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre a csütörtöki és pénteki napokra vonatkozóan.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

2 fotó megtekintése
Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás emelkedik.