Havazásra, hófúvásra és viharos erejű széllökésekre figyelmeztetnek

2020. március. 22 10:56

Hétfőn délkelet felől egy ciklon éri el hazánkat amely többfelé okoz viharos erejű széllökéseket az országban. A déli megyékben jelentős mennyiségű hó is kialakulhat.

Vasárnap az északi szelet kísérő legerősebb széllökések északkeleten és az Észak-Alföldön, valamint néhol a Dunántúlon is (főként a nyugati felében) elérhetik a 60, a Bodrogköz térségében a 70 km/órát is. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. A középső országrészben már délelőtt lehet néhol hószállingózás, majd délutántól a Dunántúlon (főként annak a keleti részén) hózáporokra lehet számítani érdemi megmaradó hó nélkül. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn a hajnali óráktól az ország nagyobb részén az északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet nagy területen kísérik viharos 60-85 km/órás lökések. Szintén a kora reggeli óráktól kelet, délkelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat – folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges). Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén lepel- 5, 6 cm tapadó hó eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranya megyében számíthatunk). A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések veszélye miatt a hétfői napra vonatkozóan. Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében az 5 centimétert meghaladó friss hó miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés, Baranya megyében hófúvások kialakulására is figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Tovább melegszik az idő és fronthatással sem kell számolni. Napokig eseménytelen lesz az időjárás. A sok napsütés miatt melegebbnek érezhetjük az időt emiatt. Töltsék fel télen kiürült D vitamin készleteiket!
A légnyomás nem változik.