Havazásra, hófúvásra és viharos erejű széllökésekre figyelmeztetnek

2020. március. 22 10:56

Hétfőn délkelet felől egy ciklon éri el hazánkat amely többfelé okoz viharos erejű széllökéseket az országban. A déli megyékben jelentős mennyiségű hó is kialakulhat.

Vasárnap az északi szelet kísérő legerősebb széllökések északkeleten és az Észak-Alföldön, valamint néhol a Dunántúlon is (főként a nyugati felében) elérhetik a 60, a Bodrogköz térségében a 70 km/órát is. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a viharos erejű széllökések miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés. A középső országrészben már délelőtt lehet néhol hószállingózás, majd délutántól a Dunántúlon (főként annak a keleti részén) hózáporokra lehet számítani érdemi megmaradó hó nélkül. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn a hajnali óráktól az ország nagyobb részén az északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északi szelet nagy területen kísérik viharos 60-85 km/órás lökések. Szintén a kora reggeli óráktól kelet, délkelet felől érkezik egy kiterjedtebb csapadéksáv (jobbára hó, de néhol havas eső, esetleg gyenge eső is előfordulhat – folyékony halmazállapot délelőttől lehetséges). Az ország északi felén legfeljebb lepelnyi réteg alakulhat ki, ám az ország déli felén lepel- 5, 6 cm tapadó hó eshet (nagyobb mennyiségre a Dél-Alföldön és Baranya megyében számíthatunk). A Mecsekben azonban, ahol jobbára porhó valószínű, a viharos északkeleti szél hófúvást okozhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos erejű széllökések veszélye miatt a hétfői napra vonatkozóan. Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyében az 5 centimétert meghaladó friss hó miatt érvényes elsőfokú figyelmeztetés, Baranya megyében hófúvások kialakulására is figyelmeztetnek.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.