Havazásra, majd ónos esőre és viharossá fokozódó szélre figyelmeztetnek

2021. február. 09 11:35

A következő két nap időjárását mediterrán ciklonok határozzák meg. További havazás, ónos eső és szerda estétől már viharossá fokozódó szél is várható.

Csapadékzóna érkezett, nagyobbrészt eső, melynek jellemező halmazállapota az Északi-középhegység, valamint a Dunakanyar térségében hó, míg a főváros térségében, az Észak-Alföldön, valamint az Alpokalján az eső mellett előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék (fagyott eső, havas eső, esetleg megszűnő jelleggel ónos eső), átmeneti havazás is. Az Északi-középhegység térségében a kedd esti órákig általában 5 – 10 centiméter friss hó, az északi határ mentén lokálisan ennél több is hullhat. A délutáni órákban északnyugat felől egyre nagyobb területen vált át a csapadék esőből, havas esőből hóba, melyből az Észak-Dunántúlon néhány centiméter vizes, tapadó hó hullhat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki az öt centimétert várhatóan meghaladó hóréteg kialakulása miatt Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére a keddi napra vonatkozóan. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően szerda reggel délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon melegfronti csapadékzónája érkezik, melyből az ország nagyobb részén eső várható, azonban az Észak-Dunántúlon a reggeli, délelőtti órákban átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék (ónos eső, havas eső) is hullhat, melyet eső vált majd fel. Az Északi-középhegység területén kezdetben havazás (további lepel – 5 centiméter friss, tapadó hó) lesz a jellemző csapadékforma, melyet arrafelé is dél felől egyre nagyobb területen átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső, végül eső vált fel. Legtovább Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi felében tarthat ki a havazás. Ezzel párhuzamosan, az esti órákban északnyugat felől megérkezik a ciklon hidegfrontja, melynek hatására a Dunántúlon az esőt havas eső, havazás válthatja fel. A front mögött északira, északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, elsősorban a Dunántúl nyugati felén viharos (70-80 km/óra) lökések is kísérhetik, amely északnyugaton helyenként hófúvást eredményezhet. Szerdán a viharossá fokozódó szél miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Somogy és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Ónos eső veszélye miatt pedig Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.