Havazással, hófúvással, extrém hideggel kezdődik a jövő hét

2018. február. 25 13:56

Kemény, téli idővel kezdődik a jövő hét, ugyanis erős, helyenként viharos szélre, hófúvásra, a hétfő délutáni óráktól a déli megyékben egyre többfelé havazásra kell számítani.

Hétfőn dél felől ismét csapadék érkezik, elsősorban az ország déli megyéiben lehet többfelé havazásra számítani.  Arrafelé hétfő estig lepel-4 centiméter friss hóréteg alakulhat ki.

A hóval borított tájakon az erős északi, északkeleti szél hordhatja a havat. Kezdetben a Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben lehet hófúvásra számítani, majd hétfő estétől már az Alföld déli részén is hordhatja a frissen lehulló havat a szél.

Az Alföld északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések elérhetik, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében meg is haladhatják a 60-65 km/órát. A Nyugat-Dunántúlon is kialakulhatnak 55-65 km/órás, az Alpokalján pedig akár 65 km/órát meghaladó széllökések.

Hétfő délután 16 órakor várható legerősebb széllökések hazánk területén:

kép forrása: met.hu

A hőmérséklet hétfő reggelre északon és a Dunántúlon helyenként -15 fok köré csökkenhet. Az erős szél azonban az Alföldön is jelentősen rontja a hőérzetet. Több megyében az elsőfokú figyelmeztetés érvényes az extrém hideg miatt.

Csütörtökig a hőmérséklet várhatóan nem emelkedik fagypont fölé.

Az időjárási helyzet változásával a figyelmeztetéssel érintett terület is módosulhat. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.