Hazánk teljes területén hőségre figyelmeztetnek, néhol még lehet zivatar

2022. június. 28 11:56

A délelőtti csapadéktömb feloszlását követően ismét a hőség jellemzi napunkat, a legmelegebb a keleti tájakon lesz. További melegedés várható.

Tovább fokozódik a hőség: a napi középhőmérséklet gyakorlatilag már mindenütt 25 fok fölött alakul, de ma elsősorban az Alföldön elérheti, meghaladhatja a 27 fokot is.

Országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes hőség miatt kedden. Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat hőség miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre, a keddi napra vonatkozóan.

Ma az érkezett csapadéktömb délelőtti feloszlását követően már csak kevés helyen alakulhat ki zivatar – erre picit nagyobb esély a Tisza vonalában, az Északi-középhegység keleti részén, illetve a nyugati tájakon mutatkozik.

Elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar kialakulásának lehetősége miatt három keleti megye kivételével (Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg) hazánk teljes területén kedden.

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Éjszaka csökken a zivatarok valószínűsége, a lecsengést követően szerdán elsősorban a Dunántúlon lehet számítani (nem sok helyen) zivatarra. Az erősebb gócokat viharos széllökések (60-70 km/órát meghaladó), jégeső (általában 1-2 centimétert nem meghaladó átmérő), illetve intenzív csapadék kísérheti.

Szerda estefelé a nyugati határvidéken hevesebb zivatarok előfordulásához is kedvezőek a feltételek, amelyeket akár ~85-90 km/óra körüli széllökések, illetve nagyobb méretű (akár 2 centimétert meghaladó) jégszemek is társulhatnak.

Elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar veszélye miatt Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben szerdán.

Szerdán már az ország nagyobb részén (a nyugati megyékben alacsonyabb valószínűséggel) a napi középhőmérséklet elérheti, meghaladhatja a 27 fokot is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Vas és Zala megye kivételével hazánk teljes területére másodfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt, a szerdai napra vonatkozóan. Az említett két nyugati megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.