Hazánktól délre tombol a tél

2017. december. 24 13:35

A tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon továbbra is nagyon aktív: Horvátországban hatalmas szelet, Athén mellett hózivatart okozott.

A ciklon mögött a hideg levegő viharos északi, északkeleti szél kíséretében bukik át a Dinári-hegység vonulatain, a legerősebb széllökések több helyen meghaladták a 100 km/órás sebességet. Ez az úgynevezett bóra jelenség, amely az elmúlt időszakban már több alkalommal lecsapott a horvát és olasz tengerpartokra.

Görögországban az elmúlt napokban többfelé hullott a hó, egyes helyeken az egy métert is meghaladja a hótakaró. A viharos időjárás eredményeként december 23-án este, Athéntől mindössze 30 kilométerre, Dervenochoriaban hózivatar is kialakult. A hózivatarban a villámtevékenység mellett nem zápor, hanem hózápor hull alá.

A következő napokban Görögországban is megnyugszik az időjárás, a ciklon ugyanis Törökország irányába vonul tovább, illetve fokozatosan veszít az erejéből.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az északi országrészen vonul át a hidegfront. Ott változékonyabban alakul az időjárás. Délen marad a hőség. Ilyenkor megszaporodnak a rosszullétek. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár eleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben. A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas, a pázsitfűféléké és az útifűé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A légnyomás emelkedik.