Heves zivatar és hőség veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2024. június. 30 12:30

Hidegfront közelíti meg hazánkat, amely heves zivatarokat okozhat a nyugati, délnyugati és északkeleti vármegyékben. A hőhullám hétfőtől fokozatosan mérséklődik.

Vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén helyenként, majd a középső országrészben, a főváros térségében, illetve késő estétől egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában és az Észak-Alföldön elszórtan alakulhatnak ki. Zivatarok környezetében intenzív csapadék (15-25 milliméter), viharos szél (60-80 km/h), néhol jégeső (2 cm alatti átmérővel) előfordulhat.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest (és Budapest), Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére. Az egész országra vonatkozóan pedig magas középhőmérséklet miatt érvényes a figyelmeztetés, Vas, Zala, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye kivételével a másodfokú figyelmeztetés él, azaz a napi középhőmérséklet elérheti vagy meghaladhatja a 27 fokot. 

Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Hétfőn a déli óráktól elsősorban a Nyugat-,  és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, sőt az említett helyeken néhol heves zivatar is előfordulhat. Az ország többi részén ugyan kisebb eséllyel, de nem zárható ki zivatar képződése. A zivatarokat általában viharos szél (60-90 km/óra, a hevesebb viharokat 90-100 km/óra feletti lökések), jégeső (általában 2 centiméter körüli jégátmérővel, intenzívebb zivatarok környezetében 2-4 centiméter feletti átmérőjű is lehet), és intenzív csapadék (15-25 milliméter) kísérheti. Az éjszaka első felében még előfordulhatnak zivatarok, lecsengés csak hajnaltól várható. Hétfőn zivatarok veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Hétfőn már az ország északnyugati felében érzékelhetően mérséklődik a hőség, a 25 fok feletti napi középhőmérséklet területe egyre inkább az Alföldre szorul vissza, de ott még Csongrád-Csanád, Békés megyékben 27 fok körüli középhőmérséklet is várható. Békés és Csongrád-Csanád vármegyében másodfokú, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt hétfőn.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Az érkező hidegfront előtt még fülledtebbé válik a levegő és eléri a tetőfokát a hőhullám. Erős lesz au UV sugárzás.

A légnyomás nem változik.