Heves zivatar és hőség veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes

2023. augusztus. 23 11:00

A térségünk felett átvonuló gyenge hidegfront helyenként heves zivatart okozhat. A déli megyékben 27 fok felett alakul a középhőmérséklet.

Szerdán főként az északnyugati megyékben és az ország északkeleti harmadán fordulnak elő zivatarok, másutt kisebb eséllyel és számossággal jöhetnek létre. Az északkeleti megyékben heves zivatar kialakulására is van esély. Szerdán Borsod-Abaúj-Zemplén megyében másodfokú, az ország többi részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes a zivatarok veszélyes kísérőjelenségei miatt. Felhőszakadás veszélyére Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében figyelmeztetnek.

A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25, 26, a déli tájakon és városi környezetben 27, 28 fok körül alakul. Egy súroló hidegfront hatására északkeleten mérséklődik a meleg, 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, míg Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.  Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

 

Éjszaka a Dunántúl nyugati és déli tájain újabb zivatarok fordulhatnak elő, amelyek reggelre szűnnek meg, ezt követően nem várható zivatar. Csütörtökön Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében elsőfokú figyelmeztetés érvényes zivatar és felhőszakadás veszélye miatt.

A cellákat felhőszakadás (általában 20-40 milliméter, egy-egy helyen ennél több is), viharos széllökések (60-90 km/óra), jégeső (néhol esetleg 2-4 centiméter) kísérheti. Északkeleten, heves zivatar esetén van esély 90 km/órát meghaladó széllökésre is. A napi középhőmérséklet az ország nagy részén 25, 26, a déli tájakon és városi környezetben 27, 28 fok körül alakul. Egy súroló hidegfront hatására északkeleten mérséklődik a meleg, 25 fok alatt marad a napi középhőmérséklet. Csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Békés és Hajdú-Bihar megyében elsőfokú, míg Tolna, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében másodfokú figyelmeztetés érvényes a hőség miatt.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Ma sok lesz a felhő a Kárpát-medence felett, ezért a hőség sem lesz annyira tikkasztó és az UV sugárzást is mérsékli a borult idő. A nap második felében fülledtté válik az idő, mert nedvesebb légtömeg érkezik.

A légnyomás csökken.