Heves zivatarok kialakulására figyelmeztetnek hét megyében

2020. szeptember. 25 11:43

Az érkező hidegfront hatására nagyon mozgalmassá váli hazánk időjárása. Heves zivatarokra, intenzív esőzésre, felhőszakadásra és viharos erejű szélre is számítani kell.

Péntek délutántól a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulnak ki zivatarok, nyomukban felhőszakadás-szerű csapadékintenzitással, viharos (60-90 km/órát elérő) széllel. A zivataros csapadékgócok gyorsan helyeződnek át délnyugatról északkelet felé. Helyenként heves zivatarok is várhatók, így lokálisan 90-100 km/órát meghaladó szélrohamok és nagy méretű jég is előfordulhat. Késő délutánra, kora estére a a zivatarok rendszerré állhatnak össze, amely várhatóan átterjed a középső országrészre, Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással az Északi-középhegység térségére is. Késő este ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb, intenzív csapadékhullám érkezik, főleg a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhatnak elő éjszaka felhőszakadással (lokálisan akár 25-30 millimétert meghaladó mennyiségű csapadékkal), viharos (60-70 km/órát meghaladó) széllökésekkel kísért zivatarok. A felhőszakadás mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 millimétert, illetve szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 milliméter feletti mennyiség is összegyűlhet. Heves zivatarok kialakulásának veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés érvényes pénteken Veszprém, Vas, Zala, Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megyében, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. Felhőszakadás kialakulására tekintettel Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Pest és Bács-Kiskun megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. 20 milliméter feletti mennyiségű csapadékra Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Komárom-Esztergom megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés.

Szombaton a nap első felében az összefüggő csapadékzóna fokozatosan kelet, északkelet felé halad, de az ebbe beágyazódó zivatarok számossága és intenzitása fokozatosan csökken. Elsősorban a Nyírségben nagy területen alakulhat 20 milliméter fölött a napi csapadékösszeg. Szombatra virradó éjszaka az átvonuló hidegfront mögött északnyugatira forduló szél főleg a Dunántúlon zivatartól függetlenül is több helyen viharossá fokozódik. Szombaton napközben a szél veszít erejéből, viharos lökések már csak a Dunántúli-középhegységben lehetnek. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar veszélye miatt az egész országra, szombatra vonatkozóan. Felhőszakadásra Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben figyelmeztetnek. 20 milliméter feletti mennyiségű csapadék esélye miatt Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Komárom-Esztergom megyében érvényes elsőfokú figyelmeztetés. Elsőfokú figyelmeztetés érvényes a viharos erejű széllökések miatt Győr-Moson-Sopron megyében. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Hidegfront

Pár fokos lehűlést hoz a hidegfront. A kánikula átmenetileg mérséklődik. A parlagfű szezon kezdetét vette.
A légnyomás tovább csökken.