Heves zivatarok lehetnek délnyugaton, másodfokú figyelmeztetés érvényes

2021. május. 11 12:20

Szerda hajnalban nyugat felől egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, amelynek hatására napközben már többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására.

Szerda reggelig veszélyes időjárási jelenség nem várható. Szerdán a déli óráktól főként az ország délnyugati felén várható a záporok mellett zivatarok kialakulása, melyek között heves zivatarok is lehetnek. Késő délutántól, estétől pedig egyre inkább az ország északkeleti, keleti felén fordulhatnak elő zivatarok. A intenzív zivatarokat felhőszakadás (akár 20-30 milliméter csapadék), viharos széllökés (60-80 km/óra), valamint nagyobb méretű jég (1-2 centiéter) kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki szerdára heves zivatar veszélye miatt Somogy és Zala megyére, az ország több részén pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 20 millimétert meghaladó csapadék miatt Somogy, Zala, Tolna és Baranya megyében érvényes figyelmeztetés. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg. Ezért tartózkodjanak a legmelegebb órákban hűvös helyen és fogyasszanak könnyű ételeket. Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyár kedvezett a parlagfű növekedésének. A parlagfű pollenszemei már több helyen megjelentek a levegőben.

A légnyomás nem változik.