Heves zivatarokra, hőségre figyelmeztetnek az országban

2018. június. 21 11:14

Az esti órákban hidegfront éri el hazánkat, amely várhatóan heves zivatarokat okoz több helyen hazánkban, emiatt nagy területen figyelmeztetés érvényes.

Csütörtök délutánig, estig kisebb valószínűséggel keleten kialakulhat néhol zivatar viharos (nagyobb, mint 75 km/óra) szél, intenzív csapadék, egy-egy helyen jégeső (1-2 centiméter, vagy afeletti átmérővel) kíséretében. Az ország nagy részén 25, 26 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Csütörtök estétől északnyugat felől – egy hidegfront hatására – egyre több helyen valószínű zivatarok kialakulása északnyugatról délkelet felé terjedően.  Zivatarok környezetében viharos (60-75 km/órás) szél, helyenként intenzív csapadék (lokálisan jelentősebb 15-25 milliméter) és néhol jégeső (1-2 centiméter alatti átmérővel) kialakulhat. Néhol, nagyobb eséllyel északnyugaton az esti, majd északon a késő esti, éjféli órákban kell heves zivatarok kialakulására számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre Nógrád megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki heves zivatarok és a hőség veszélye miatt.

Pénteken északkeleten, keleten, a hajnali, reggeli órákban intenzívebb zivatar is előfordulhat (több, mint 75 km/órás széllökés, 1-2 centiméter körüli vagy akár afeletti jégátmérővel és több, mint 20 milliméter lokális csapadék). Várhatóan a péntek délelőtti órákban keleten is megszűnik a zivatartevékenység. A front mögött a délutáni órákig helyenként 55-65 km/órás széllökések kísérhetik az északnyugati szelet.

 

Az OMSZ péntekre három megyére adott ki figyelmeztetést heves zivatarok veszélye miatt. Az aktuális, legfrissebb információkat megtalálhatják veszélyjelzés oldalunkon.

Részletes előrejelzés, aktuális időjárás

Fronthatás

Nincsfronthatás

Fronthatásra nem kell számítani. Holnap érkezik a következő front. A parlagfűre érzékenyek számíthatnak az allergiás tünetek megjelenésére, tapasztalhatnak orr- és szájnyálkahártya viszketést, orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést.

A légnyomás emelkedik.